Projektet där vi byter horisontella avloppsstammar i källarplanet fortsätter under hösten, näst på tur står hus 4 (Valborgsmässovägen 9-11) samt hus 12 (Trettondagsvägen 6-10).
Denna typ av stambyte påverkar inte badrum i enskilda lägenheter. Med moderna tekniker påverkas inte heller användning av avlopp så mycket, utan det rör sig om kortare stopp i de hus som berörs. Under bygget används tillfälliga avloppsledningar, det är när dessa kopplas på och av som det krävs kortare stopp för användning av avlopp.
Föreningen har kontrakterat Jörgensens Rör för att genomföra stambyte i dessa två hus.
Stambytet berör i första hand medlemmar som bor och har förråd på ovan adresser, men också dig som använder cykelförråd och dig som hyr garageplats eller lokal i dessa hus.
Du som har förråd i hus som berörs behöver själv flytta på och förvara dina saker under tiden arbetet pågår, t ex i din lägenhet eller genom att hyra ett externt förråd.
Det finns begränsade möjligheter till tillfällig förvaring (obevakat på egen risk för oömma saker, i föreningens undercentral). För cykel/barnvagn är det möjligt att använda andra cykelförråd under byggtiden. Kontakta kansliet angående cykelrum eller förvaring i undercentralen.
Etapp 2.1 Valborgsmässovägen 9-11. Arbetet inleds vecka 33 och förväntas pågå i 8 veckor, till den 6 oktober. Du behöver tömma ditt källarförråd, då rören ligger under golvet vid källarförrådet. Förråden ska vara tömda senast fredag 9 augusti.
Etapp 2.2 Trettondagsvägen 6-10. Arbetet inleds vecka 38 och förväntas pågå i 10 veckor, till den 24 november. Även i detta hus behöver källarförråden tömmas, detta skall vara gjort senast den 13 september.
Kommande projekt
Efter denna första etapp kommer stambyte att fortsätta på återstående hus under de kommande åren. Exakt i vilken ordning beror på stammarnas skick och föreningens ekonomi. En preliminär inriktning är att genomföra två till fyra hus per år tills samtliga hus har nya stammar. Prioriteringar görs utifrån b la stammarnas skick. Tecken på att stammar är i dåligt skick är t ex doft eller skadedjur. Mer information kommer så snart styrelsen har beslutat i frågan.
Det är mycket viktigt att göra felanmälan till Fastighetsägarna via app eller mail, annars finns det ingen möjlighet att få översikt av de problem som finns. Felanmälan via telefon till Fastighetsägarna är också möjlig, men anmälan via app eller mail förbättrar styrelsens möjligheter att följa upp fel samt hur de åtgärdas väsentligt. Felanmäl aldrig till föreningens mailadress eller via besök på kansliet. Läs mer här.
Nedan adresser har nya avloppsstammar under bottenplattan och berörs inte av kommande stambyten:
- Cedergrensvägen 29, 31, 33 (hus 16),
- Cedergrensvägen 35, 37, 39, 41, 43 (hus 15)
- Cedergrensvägen 45, 47, 49 (hus 14)
- Cedergrensvägen 51, 53, 55, 57 (hus 17)
- Cedergrensvägen 59, 61 (hus 18)
- Trettondagsvägen 14, 16 (hus 13)
Ansvarsfördelning mellan medlem och förening
Ansvarsfördelning för återställning efter stambytet, som betyder att golv mm i husens bottenvåningar kommer att bilas upp, framgår av föreningens stadgar. Principen är att ansvarig enligt stadgan bekostar återställning. Källargolv under förråden ägs av föreningen, och kommer att återställas av föreningen. Medlemmen har tillgång till förråd, men har inte köpt ytan. Förrådsväggar kommer att monteras ner och sättas tillbaka.
Se föreningens stadgar.
Frågor inför stambyte besvaras av styrelsen via kansli@tellusborgshus.se.